آموختن زبان امری پویا و چندجانبه است. ما نمیتوانیم توقع داشته باشیم که همه وجوه یک زبان را از طریق کتاب آموزشی و کلاس بیاموزیم. خلل و فرج یادگیری ما با روش های جانبی پر می شوند که یکی از آن ها آموزش زبان انگلیسی با موسیقی است. ولی باید اقرار کنیم که خوش باورانه است اگر تصور کنیم می توانیم صرفا با موسیقی به زبان مسلط شویم. ترانه ها مکمل کلاس هستد، نه جایگزین آن. برای اینکه بتوانیم به موسیقی به عنوان ابزار آموزش نگاه کنیم، باید درک و انتظارات درستی از آموزش انگلیسی با موسیقی و کارکرد آن داشته باشیم.
چه ویژگی هایی باعث می شوند که موسیقی ابزار مناسبی برای یادگیری باشد؟
Ear worm
همه ما گاهی دچار earworm می شویم. به عبارتی، ترانه یا آهنگی بصورت پیاپی و ناخواسته در گوشمان تکرار می شوند و نمی توانیم به آنها فکر نکنیم. پس همانطور که نمی توانیم ترانه یا موسیقی آن را در ذهنتان خاموش کنید، متن آن را هم نمی توانیم. چه بهتر! این راهی است برای یادگیری زبان انگلیسی با موسیقی. بدین صورت جملات خواه ناخواه در ذهن ما نهادینه می شوند.
در دسترس بودن در زمان های مرده
موسیقی نه زمان می شناسد، نه مکان. بنابراین، همیشه و همه جا میتوانید از آن برای یادگیری زبان انگلیسی با موسیقی استفاده کنید و زمان های مرده خود را لذت بخش و پربار کنید. قرار نیست ما همیشه کتاب به دست باشیم. وقتی بیرون از منزل هستیم، امکان مطالعه جدی نداریم یا در اوقات فراغت، موسیقی ارتباط ما را با زبان حفظ می کند.
ناخودآگاه و غیرمستقیم آموختن (learn effortlessly)
همه می دانیم که بخش بسیار زیادی از یادگیری کودکان از طریق موسیقی و شعر انجام می شود. چون صرفا تمرکز کردن بر یادگیری برای کودک امری بسیار خسته کننده است. به هرحال میبینیم که نتیجه این است که کودک مفاهیم را می آموزد. به عبارتی، بدون دخالت مستقیم و بدون تلاش خاصی می آموزد. این در مورد بزرگسالان نیز صدق می کند. هر وقت از روش های جدی و بزرگسالانه خسته شدید، کودک درون خود را با موسیقی آموزش دهید.
میل به تکرار
از اینکه دوباره و چندباره یک نکته گرامری را بخوانیم، خسته می شویم اما از بارها و بارها شنیدن یک ترانه نه تنها خسته نمی شویم، بلکه لذت هم میبریم. پس چرا از این ویژگی برای یادگیری زبان با آهنگ و ترانه استفاده نکنیم؟!
موسیقی و فرهنگ
واضح است که نمی توان زبان را در خلا فرهنگی یاد گرفت چرا که زبان و فرهنگ در هم آمیخته اند. آشنایی با موسیقی زبانی که در حال یادگیری اش هستیم، پلی است برای رسیدن و لمس فرهنگی که زبان از آن برخاسته.
بیشتر بخوانید: آموزش سریع زبان انگلیسی
ایجاد انگیزه
مورد دیگر ایجاد انگیزه است. همه ما که مسیر زبان آموزی را طی می کنیم، نیک می دانیم که این مسیر می تواند گاهی خسته کننده و طولانی شود. چه بسا که برخی از ما انگیزه خود را از دست بدهیم و یا مدتی درجا بزنیم. اضافه کردن موسیقی به روتین یادگیری ما می تواند میل به یادگیری را ارتقا داده و باعث شود انگیزه خود را حفظ کنیم.
احساسات مشترک
موسیقی فی نفسه یک زبان جهانی است، زبان احساسات. وقتی زبانی را با موسیقی یاد بگیریم، پیوندی احساسی بین ما و زبان جدید شکل می گیرد و چه کسی است که منکر تاثیر این امر بر آموزش زبان انگلیسی شود؟!
یادگیری لغات یا ساختارهای گرامری
با موسیقی، کلمات جدیدی را در متن شعر یاد می گیریم. هر ترانه ای داستانی دارد. با شنیدن یک ترانه، داستانی را تصور می کنیم و کلمات و عبارات در بستر آن داستان در ذهن ما حک می شوند.
مراحل یادگیری اصولی از طریق موسیقی
اگر نمی خواهید سالها در یک سطح زبان درجا بزنید (در فلات یادگیری اسیر شوید)، باید هوشمندانه عمل کنید. رندم و پراکنده کار کردن ممکن است گمراه کننده باشد و شاید بعد از چند تجربه ناموفق، انگیزه و اشتیاق خود را از دست بدهید. این مراحل ممکن است تا حد قابل توجهی به شما در این مسیر کمک کنند:
قدم اول: شنیدن و شنیدن
پیش از گوش دادن به اهنگ، لیریک (متن) آن را نخوانید. صبور باشید. بگذارید گوشتان کمی تمرین کند و قوی شود. بعضی از ما به دو دلیل در این مرحله متوقف می شویم و بهره کافی نمیبریم. علت اول این است که بعد از چند بار گوش کردن، متوجه معنای ترانه نمی شویم و مایوس و دلزده، دست از تلاش می کشیم. علت دوم این است که گاهی آنقدر از ریتم موسیقی لذت می بریم که لذت عمیق تر درک معنی متن را از خود دریغ می کنیم.
خطر دیگری در این مرحله در کمین آموزش زبان انگلیسی با موسیقی است، کج شنوایی است. کج شنوایی مختص سطوح مبتدی نیست و ممکن است برای هر کسی اتفاق بیافتد. مثال زیر یا امثال آن شاید مضحک بنظر برسند اما واقعی هستند.
به تکه ای از یکی از ترانه های مدرن تاکینگ گوش کنید.
اگر می شنوید “یا ما ها یا ما سا”، یعنی در دام کج شنوایی افتاده اید ولی نگران نباشید، رفتن به مرحله بعد، ما را از این تله نجات خواهد داد. به عبارت بهتر، قبل از اینکه ریتم یا متن اهنگ ملکه ذهن شما شوند، متن شعر را مطالعه کنید. در این مورد متن اصلی این است: you’re my heart, you’re my soul
قدم دوم: شنیدن و خواندن/دیدن (همزمان)
متن را بخوانید و همزمان اهنگ را پخش کنید. مسلما ذهن ما با دو ورودی (شنیداری و متن) عملکرد بهتری خواهد داشت و موفق خواهد شد قطعه های بیشتری از پازل را کنار هم بچینید. احتمالا همچنان بخش های زیادی از ترانه را متوجه نمی شویم ولی قبل از آنکه به دیکشنری و گوگل ترنزلیت متوسل شوید، از موزیک ویدیو برای درک استفاده کنید چرا که هرآنچه بصورت انتزاعی مشکل است، با تصاویر، ملموس می شود. همه می دانیم که یک تصویر گویا تر از هزار کلمه است. تصاویر ویدیو به داستان سازی ذهنی ما کمک می کنند.
مثلا در ترانه mine از Taylor Swift من کلمه wait را می شنوم ولی متوجه منظورش نمی شوم. در موزیک ویدیو میبینم که شخصی در رستوران کار می کند و در حال سفارش گرفتن است. بصورت غیرمستقیم و حتی بدون نیاز به دیکشنری متوجه میشوم که wait on tables به شغل waiter مربوط است و یعنی به عنوان گارسون کار کردن، سفارش گرفتن و خدمات ارایه دادن در رستوران. دانش قبلی من از کلمه waiter به همراه ویدیو و متن آهنگ به من کمک می کند یک فعل جدید را در محیطی که استفاده می شود، کاربردی بیاموزم.
قدم سوم: خواندن عمیق و توجه به جزییات
حالا که یک تصویر کلی از متن در ذهن خود ساخته اید، وقت آن است که کمی جدی تر و موشکافانه تر به متن نگاه کنید. بدون گوش کردن، روی متن کار کنید. معنی کلمات را پرتکرار یا مهم را پیدا کنید. در این مرحله توصیه می کنم که ترانه را بخش بخش کنید. لازم نیست همه متن را مثل کتاب درسی مطالعه کنید. موسیقی را به کام خود زهر نکنید اگر می خواهید اثر مستمر داشته باشد. هر روز چند خط از متن یک ترانه را تحلیل کنید.
متن شعر را بخوانید، کلمات جدید آن را پیدا کنید و سعی کنید داستان شعر را دریابید. وقتی از شعر در ذهن خود تصویرسازی کنیم، یا به عبارتی داستان آن را در ذهن خود بسازیم، به یاد سپردن جملات و کلمات هم آسان می شود.
همه می دانیم که حفظ کردن کلمات پراکنده چقدر سخت و چه بسا عبث است، اما وقتی همان کلمات را در متن ترانه ای می شنویم، بسیار آسان می شود. مثلا من بارها و بارها کلمه suppress را خوانده بودم ولی هر بار به آن بر میخوردم، ناچارا دوباره معنی آن را در دیکشنری چک می کردم اما وقتی در ترانه my immortal جمله زیر را شنیدم، این کلمه برای همیشه در ذهنم ثبت شد چون آن را در جمله ای شنیده بودم که احساس آدمی را ابراز می کرد و این تجربه شخصی به درک و یادگیری من کمک کرد:
I’m so tired of being here, Suppressed by all my childish fears
خسته ام، از اینجا بودن، از این حس سرکوب شدن با ترس های کودکی ام
خود کلمه suppress به تنهایی از ذهن آدم می گریزد، ولی عبارت یا جمله ای که این کلمه را در بردارد، به یاد می ماند، خصوصا وقتی آن جمله بار معنایی مهم عمیقی داشته باشد. همچنین، جمله ای که به نوعی جمله قصار محسوب می شود، از لحاظ روحی تاثیر گذار است. این دو کلمه را در نظر بگیرید:
کبریت = match
انفجار = explosion
حفظ کردن این دو کلمه به این شکل پراکنده و بدون متن شاید زیاد سخت نباشد. اما حالا این دو کلمه را در متن ترانه fight song ببینید:
I might only have one match
But I can make an explosion
من فقط یک کبریت دارم ولی می تونم باهاش انفجار بیافرینم
در کدام حالت معنی این دو کلمه رو بهتر به ذهن خواهید سپرد؟
همچنین یاد میگیریم چطور از آن کلمه در جمله استفاده کنیم. مثلا اینجا فهمیدیم که فعل make برای انفجار استفاده میشود.
قدم چهارم: تکرار و تولید
حالا که دریافت کافی از ترانه کسب کرده اید، وقت تمرین است. موسیقی تاثیر گذار است ولیکن برای اینکه تاثیر پذیر باشید، باید کاری بیش از صرفا شنیدن انجام دهید.
با ترانه آنقدر بخوانید تا حفظ شوید. با متن و در حین شنیدن، با تکنیک سایه، هم خوانی کنید. گاهی آنقدر با صدای بلند گوش کنید که صدای خودتان را نشنوید. در مرحله بعد گاهی صدای موسیقی را کم کنید و صدای خودتان را گوش کنید. صدا در حدی باشد که رشته از دستتان در نرود.
وقتی مسلط شدید، متن را کنار بگذارید. گاهی سعی کنید بدون شنیدن، خودتان آن ترانه یا بخشی از آن را بخوانید. نگران نباشید، هدف این نیست که خواننده شویم، هدف یادگیری همراه با لذت است. کسی شما را قضاوت نخواهد کرد. اتفاقا پس از مدتی، چنان اعتماد بنفسی پیدا خواهید کرد که حیرت زده خواهید شد و آن وقت است که می توانید تاثیر یادگیری درست از طریق موسیقی بر مهارت صحبت کردن (speaking) را حس کنید. حالا دیگر ترانه در ذهن شما و وجود شما حک شده. واژه واژه اش از آن شماست و هر وقت اراده کنید، می تواند بر زبان شما جاری شود.
قدم پنجم: مرور کردن
آهنگ های قبلی را گاهی مرور کنید درست مثل واژه ها. مثلا آهنگی که امروز عمیق کار کرده اید را فردا هم گوش کنید. رفته رفته فواصل را طولانی تر و طولانی تر کنید. همان آهنگ را پنج روز بعد گوش کنید، دو هفته بعد، یک ماه بعد، سه ماه بعد، یک سال بعد. این روش spaced repetition نام دارد و اگر از جعبه لاینتر یا روش G5 برای یادگیری لغات استفاده کرده اید، این نام برایتان آشناست و حتما اثرش را دیده اید.
بیشتر بخوانید: یادگیری زبان انگلیسی در خانه
چند نکته
کدام سبک و کدام خواننده؟
خوشبختانه یا متاسفانه، این سوال جواب قطعی ندارد و نمی توان یک نسخه واحد پیچید، چرا که سلیقه موسیقیایی فردی در کارآمد بودن این روش (یادگیری از طریق موسیقی) از اهمیت شایانی برخوردار است. درست مثل فیلم (رجوع کنید به مقاله آموزش زبان انگلیسی با فیلم)، ترانه ای انتخاب کنید که از شنیدن آن لذت می برید. اگر از آن لذت نبرید، قادر نخواهید بود که ده ها بار آن را گوش کنید. تکرار رمز موفقیت است. بهر حال طبق تجربه می توانم به چند نکته اشاره کنم که ممکن است برایتان مفید باشند:
ژانر پاپ اولویت بیشتری دارد چون لغات روزمره بیشتری در آن استفاده می شود و موضوعات ملموس هستند. همچنین از لحاظ تلفظ و لهجه، بیشتر به نوع رایج و استاندارد نزدیک است. پیشنهاد نمی کنم که با رپ یا راک شروع کنید. این سبک های موسیقی مشخصا تند تر و سخت تر از پاپ هستند. وقتی سراغشان بروید که به تسلط کافی در پاپ رسیده باشید.
سراغ چه نوع موسیقی نرویم؟
- موسیقی با ریتم تند مثلا رپ
- موسیقی ای که لهجه زیاد یا لغات بیش از حد عامیانه دارد
از کجا ترانه پیدا کنیم؟
- یوتوب بر اساس سرچ های شما موسیقی مشابه پیشنهاد می کند همراه با زیرنویس.
- اپلیکیشن Spotify و sound cloud هم می توانند به پیدا کردن ترانه ها کمک کنند.
- اگر از یک ترانه خوشتان آمده، سراغ فول آلبوم آن خواننده بروید.
متن ها را از کجا پیدا کنیم؟
- lyrics.com
- https://www.exposedlyrics.com/
- اسم ترانه و کلمه lyrics را در گوگل سرچ کنید
جستجوی ترانه بر اساس ساختارهای گرامری
شاید پیدا کردن اهنگ مناسب برایتان دشوار بنظر برسد اما بدانید که پیش از شما، عده زیادی این راه را رفته اند و تجربیاتشان را به اشتراک گذاشته اند و شما با یک سرچ ساده، می توانید این راه هموار را طی کنید. فرض کنید به تازگی با گرامر جملات شرطی آشنا شده اید و تمایل دارید آن را همراه با موسیقی تجربه کنید. کافی است گوگل کنید: songs to learn conditional sentences
سایت های قابل توجهی هستند که لیست خوبی از آهنگ هایی با این ویژگی به شما نشان می دهند. حتی خود گوگل به شما ترانه های خوبی معرفی می کند.
این راه خوبی است تا با استفاده از آنچه تا کنون آموخته اید، تجربه های جدید زبانی کسب کنید و آجر آجر به دیوار دانش فعلی تان اضافه کنید.
در آخر، به عنوان پیشنهاد، می توانید از این خواننده ها شروع کنید.
جملات امروزی و کاربردی
کلمات و عبارات عامیانه (slang)
جملات پرتکرار ساده و قابل فهم
متن های معناگرا و مفید برای درک مطلب
متن های ساده و کلمات آسان
لهجه امریکایی و تلفظ واضح و قابل فهم
موضوعات و کلمات روزمره
متن های ساده و قابل فهم در کنار تلفظ رایج
فراموش نکنید که باید برای یادگیری زبان انگلیسی جدی باشید و در این راه تمام توان و اراده خود را به کار بگیرید، برای مشاهده آموزش آنلاین زبان انگلیسی در لینگوایج کلیک کنید.