اگر همواره با این پرسش روبرو بوده اید که آیلتس یا تافل چیست و چه کاربردی دارد و یا اینکه این دو چه تفاوتی با هم دارند، این مقاله می تواند به شما کمک کند. امروزه برای تحصیل و یا کار در یک کشور خارجی می بایست تا حد قابل قبولی با زبان کشور مقصد آشنا باشید. از آنجا که زبان انگلیسی در اکثر کشورها صحبت می شود، برای مهاجرت به بسیاری از کشورها شما باید ثابت کنید که می توانید انگلیسی را به خوبی صحبت کنید یا به انگلیسی مکاتبه کنید. آزمون های آیلتس و تافل بدین منظور طراحی شده اند. بنابراین آیلتس و تافل دو نمونه از آزمون هایی هستند که میزان توانایی فرد در استفاده از زبان انگلیسی را می سنجند و سپس به او مدرکی بین المللی اعطا می کنند که می تواند آن را به منظور مهاجرت، تحصیل و یا کار در کشورهای خارجی ارائه دهد. البته در ایران نیز داشتن مدرک تافل یا آیلتس می تواند مزیت به شمار بیاید، به ویژه برای افرادی که تمایل دارند در مقطع دکتری تحصیل کنند. علاوه براین، شما با داشتن یکی از این مدارک زبان می توانید به عنوان مدرس زبان انگلیسی به شرط داشتن دانش تدریس در آموزشگاه های زبان مشغول به کار شوید.
تافل چیست؟
TOEFL مخفف عبارت Test of English as a Foreign Languageبه معنای آزمون زبان انگلیسی به عنوان یک زبان خارجی است. این آزمون مورد قبول بیش از ۱۱۰۰۰ دانشگاه و موسسه ی آموزشی در بیش از ۱۶۰ کشور دنیا از جمله آمریکا، انگلیس، نیوزلند، فرانسه، آلمان و به ویژه کانادا می باشد. اولین آزمون تافل در سال ۱۹۶۴ برگزار شد و پس از آن، تا کنون حدود ۲۰ میلیون نفر در این آزمون شرکت کرده اند. این آزمون سالانه حدود ۵۰ مرتبه برگزار می شود و متقاضیان می توانند چندین بار در آزمون شرکت کنند تا به نمره ی مدنظر خود دست یابند.
آزمون تافل دارای دو نوع کاغذی و اینترنتی است. تفاوت عمده ی این دو نوع آزمون این است که در تافل کاغذی مهارت صحبت کردن سنجیده نمی شود، در عوض در این آزمون بخشی تحت عنوان «ساختار و نگارش» وجود دارد که مشابهی برای آن در آزمون اینترنتی وجود ندارد. البته سه مهارت دیگر یعنی مهارت شنیداری، نوشتار و درک مطلب در هر دو آزمون سنجیده می شوند. از سویی دیگر، تافل اینترنتی با فاصله ی زمانی بسیار کمتر و مکررا برگزار می شود ولی برای آزمون کتبی شاید مجبور باشید مدت طولانی تری را منتظر برگزاری آزمون بمانید. این دو آزمون دارای سیستم نمره دهی متفاوتی نیز هستند. در آزمون کاغذی نمره ی شما ممکن است بین ۳۱۰ تا ۶۷۷ قرار بگیرد، در حالیکه در آزمون اینترنتی این بازه بین ۰ تا ۱۲۰ است. آزمون تافل دارای یک وبسایت رسمی است که در بخشی از آن می توانید نام دانشگاه مقصد خود و یا شهری که در آن قرار دارد را جستجو کنید. سپس موتور جستجو وضعیت آن دانشگاه در مورد پذیرش آزمون تافل و نمره ی قابل قبول آن دانشگاه را نمایش می دهد. اگر نتیجه ای یافت نشود، بدین معناست که آن دانشگاه مدرک تافل را نمی پذیرد.
آیلتس چیست؟
واژه ی IELTS از کنار هم قرار گرفتن کلمات عبارت International English Language testing System به معنی سیستم بین المللی ارزیابی زبان انگلیسی، به وجود آمده است و به آزمونی جامع و معتبر برای ارزیابی توانایی زبانی افراد در سرتاسر جهان اطلاق می شود. از آنجا که این آزمون توسط دانشگاه کمبریج انگلستان، شورای فرهنگی بریتانیا و مرکز آیلتس استرالیا برگزار می شود، بیشتر آزمونی بریتانیایی به شمار می آید که از این جهت در نقطه ی مقابل تافل که ریشه ی آمریکایی دارد قرار می گیرد. آیلتس در بیش از ۲۷۰ مرکز آزمون واقع در بیش از ۱۱۰ کشور جهان برگزار می شود و در کشورهای بسیاری از جمله کانادا، استرالیا، نیوزیلند و آمریکا به رسمیت شناخته می شود. آزمون آیلتس دارای ۴ بخش شنیداری، خواندن، نگارش و صحبت کردن است. نمره بندی آزمون بین ۰ تا ۹ در نظر گرفته شده است. نمره ی صفر به شرکت کنندگانی تعلق می گیرد که در روز آزمون غایب هستند و نمره ی ۱ عدم توانایی فرد در استفاده از زبان انگلیسی را نشان می دهد. معمولا نمره ی ۵ سطح متوسط و نمره ی بالاتر از ۶ خوب به حساب می آید. هر دانشگاه برای پذیرش دانشجو از کشورهای غیرانگلیسی زبان، نمره ی خاصی را به عنوان پایین ترین نمره ی قابل قبول اعلام می کند. به عنوان مثال دانشگاه هایی مانند کمبریج، آکسفورد و هاروارد آیلتس با حداقل نمره ی ۷ را می پذیرند.
آزمون آیلتس را می توان به دو نوع آکادمیک و عمومی دسته بندی کرد. داوطلبانی که قصد دارند دریک دانشگاه انگلیسی زبان ادامه تحصیل بدهند، باید در آزمون آیلتس آکادمیک شرکت کنند و آزمون عمومی مختص افرادی است که تصمیم دارند به کشورهایی مانند انگلستان، نیوزلند، استرالیا و کانادا سفر و یا مهاجرت کنند. آزمون های آکادمیک و جنرال در بخش های شنیداری و گفتاری مشابه هستند ولی در قسمت های نوشتاری و خواندن با هم تفاوت دارند، بدین صورت که در آزمون آکادمیک متن ها و موضوعات نگارش در زمینه های علمی و دانشگاهی هستند ولی در آزمون جنرال، متن ها و موضوعات معمولا از روزنامه و تبلیغات گرفته شده اند. زمانبندی و سیستم نمره دهی هر دو نوع آزمون مشابه است.
آیلتس یا تافل؟؟؟
بسیاری از افرادی که قصد تحصیل و یا زندگی در یک کشور انگلیسی زبان را دارند، با این سوالات روبرو می شوند:
در کدام یکی از این آزمون ها شرکت کنم، آیلتس یا تافل؟
کدام آزمون شانس پذیرفته شدن من را بالا می برد؟
کدام آزمون آسان تر است؟
کدام آزمون معتبر تر است؟
کدام آزمون هزینه ی کمتری دربر دارد؟
در پاسخ به این پرسش ها، اولین و مهم ترین مسئله این است: دانشگاه و یا کشور مقصد شما چه آزمونی را به رسمیت می شناسد و مدرک کدام آزمون را جزء مدارک لازم برای ثبت درخواست قرار داده است؟ برای اطلاع از این موضوع باید به وبسایت رسمی هر دانشگاه مراجعه کنید و مدرک مورد نیاز و حد نصاب نمره ی قابل قبول آن دانشگاه را مشاهده کنید. البته بسیاری از دانشگاه ها و مراکز آموزشی مدارک هر دو آزمون آیلتس و تافل را می پذیرند. در مورد سختی آزمون ها، تا کنون در سطح جهانی، شرکت کنندگان اعلام کرده اند که تافل از آیلتس دشوارتر است، به ویژه آیلتس عمومی آسان شناخته می شود، چون متن ها و موضوعات بخش خواندن و نوشتن دارای موضوعاتی ملموس و مرتبط به زندگی روزمره هستند. نمی توان گفت کدام آزمون معتبرتر است، هر دو آزمون های معتبر و شناخته شده ای هستند که در سطح گسترده برگزار می شوند، با این تفاوت که تافل بیشتر آزمونی آمریکایی به شمار می آید و برای تحصیل در دانشگا ها و موسسات آمریکایی مورد تقاضا قرار می گیرد ولی آیلتس در تقریبا تمامی دانشگاه ها قابل قبول است و پذیرفته می شود. البته این بدین معنا نیست که برای شرکت در آزمون آیلتس شما باید حتما با لهجه ی بریتیش انگلیسی صحبت کنید، شما با هر لهجه ای می توانید در این آزمون شرکت کنید و حتی بالاترین نمره را کسب کنید. در مورد هزینه ی شرکت در این ازمون ها می توان گفت تقریبا هزینه ی یکسانی باید برای شرکت در این آزمون ها پرداخت.
در پایان می توان گفت آیلتس و تافل هر دو آزمون های معتبر و پرطرفداری هستند که در سراسر جهان برگزار می شوند. البته در کشور ما امکان ثبت نام و شرکت در این آزمون ها در همه ی شهرها فراهم نیست و تنها در تعداد محدودی از شهرهای بزرگ برگزار می شوند. به خاطر داشته باشید، مدارک آزمون های آیلتس و تافل دارای اعتباری محدود از تاریخ صدور هستند و پس از آن تاریخ پذیرفته نمی شوند. لازم است یادآوری کنیم که فریب آگهی های «۶ ماهه آیلتس ۷ بگیرید» را نخورید و به یاد داشته باشید تنها با شرکت مستمر در کلاس های آموزش زبان انگلیسی و پس از آن دوره آیلتس است که می توانید نمره ی خوبی در این آزمون ها کسب کنید. هیچ گونه تکنیک یا فرمول جادویی برای موفقیت در آیلتس یا تافل وجود ندارد، بلکه تنها در صورتی که توانایی زبانی لازم را داشته باشید، اساتید آیلتس می توانند در کنار موارد درسی پیشرفته، شما را با ساختار آزمون و آنچه در جلسه ی آزمون از شما انتظار می رود، آشنا سازند و کمک کنند نمره ی بالاتری به دست بیاورید.